2016/09/14

Nagybánya Tájképfestő Telep és kiállítása

Az 1996-ban alakult Nagybánya Tájképfestő Telep idén szervezte meg a huszonegyedik nyári táborát, melyen 22 művész vett részt. Alapítványunk 12 éve támogatja a festőtábort. Különös hangulatot teremtett az, hogy a tábor vezetője Véső Ágoston festőművész nem régen ünnepelte 85. születésnapját, aki ennek ellenére fiatalosan, jó kedvvel gondoskodott segítőtársaival együtt a zavartalan alkotói környezetről. Sok nem teljesített ígéret ellenére tovább harcol azért, hogy a festőtábornak saját helye, irodája, képtára legyen.

Az idei témakereső kirándulás a Keleti Kárpátok szépségein vezetett végig, természetesen felkeresve és tisztelegve a Nagybányai Festőiskola alapítójának, Hollósy Simonnak szülőházánál, Máramarosszigeten.

 Kicsit viharvert az emléktábla
 Balogh Béla levéltáros volt a szakavatott vezetőnk
Látogatás a világörökség részét képző Jászvásári Szent Piroska
deszei ortodox fatemplomban
Guszti bácsi nyolcvanöt évesen, fiatalos lelkesedéssel magyaráz
Ellesett pillanat
Értékelés

A festőtáborban készült képeket tegnap, szeptember 13-án állították ki Máramaros megye Prefektúrájának halljában, a Nagybánya Kulturális Egyesület rendezésében.

Nagybánya is izgalomban van, mert eséllyel indultak a 2021 Európa kulturális fővárosa címért, és még mindig versenyben vannak. Négy város Bukarest, Kolozsvár, Nagybánya és Temesvár izgulva várja a szeptember 16-i döntést.

Nagy nap lesz szeptember 16. mindenképpen, mert ekkor kezdődik a Főtér Fesztivál négynapos Nagybányai Magyar Napok rendezvény sorozata is. A sikerért a festőtáborok résztvevői két évtizeden keresztül mindent megtettek, élve tartották a nagybányai festő hagyományokat, élükön a 85 éves Munkácsy-díjas Véső Ágoston festőművésszel, akinek Mai képeim című kiállítása is ezen a napon nyílik. A fesztivál teljes programja itt található.