2015/10/21

Supka Magdolna Díj 2015

A Magyar Festészet Napja alkalmából a Józsefvárosi Galéria Tóth Menyhért (1904–1980) a XX. századi magyar képzőművészet talán legegyetemesebb érvényű életművének egy szép válogatását mutatta be. A művész 60-as években született alkotásaival emlékeztek Supka Magdolna művészettörténészre, aki küzdött Tóth Menyhért elismertetéséért és több könyvet írt művészetéről...

A Tóth Menyhért kiállítás megnyitója
A megnyitón, hagyomány őrzően, adták át a Supka Magdolna emlékdíjat is, amit ebben az évben Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője kapott meg.
 Verebes György és a díj átadói: Kiss Sándor, Bényi Eszter és Tenk László
 A T-Art Alapítvány elnöke és a díjazott.
Supka Magdolna Díjasok:
2015 Verebes György
2014 Shah Gabriella és Shah Timor
2013 Sulyok Gabriella
2012 Márkus István
2011 Kugler Flórián
2010 Gaál József
2009 Gulyás János
2008 Sípos Mihály
2007 Wehner Tibor
2006 Bráda Tibor

További információ: Józsefvárosi Galéria honlapján

2015/10/16

Megjelent Szakolczay Lajos könyve "Nagybányától Picassóig"

Alapítványunk támogatásával jelent meg Szakolczay Lajos szerkesztő,  irodalom- és művészetkritikus 1000 oldalas horizontjában is impozáns könyve a Napkút Kiadónál. A szerző a múlt század nyolcvanas éveitől kezdődően két és fél évtized képzőművészeti írásait gyűjtötte össze és adta közre.


A kötet címe is elárul valamit abból az irányzatokon túlmutató szellemi készenlétből, amely a szerzőt jellemzi. Az írások között találunk leírást és hivatkozást Supka Magdolna, Véső Ágoston és Wehner Tibor gondolataira, melyek meghatározóak alapítványunk működésében is.

Szakolczay Lajos rövid életrajza

2015/10/07

Nemzeti Gyásznap a Corpus Hungaricum szobornál

A hagyományokhoz híven, tegnap Wagner Nándor Corpus Hungaricum szobránál emlékeztünk meg az Aradi Vértanúkról. Az ünnepi beszédet Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke tartotta.

II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai

Jobbra az iskola, középen az Academia Humana Alapítvány és balra a civil szervezetek képviselői.
Az idei megemlékezésre eljött Yamada Hiroko a Tokiói Magyar Turizmus Iroda képviselője is.

A százhatvanhat évvel ezelőtt történteket  a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola színjátszó köre és énekkara megható műsorral elevenítette fel, egyenként felidézve a tábornokok halál előtti mondatát.

A hagyományoknak megfelelően koszorúzással ért véget a megemlékezés. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Bobory Zoltán közösen koszorúzott. Ezt követően a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, az önkormányzati képviselők, az Academia Humana Alapítvány, a Történelmi Vitézi Rend, valamint a műsort adó általános iskola és a civil szervezetek helyezték el koszorúikat, virágaikat.
  Emlékkép a Corpus Hungaricum szobornál
Szundy László kurátor, Yamada Hiroko és Kiss Sándor elnök.

Magyar színekkel díszített koszorúval tisztelegtünk az Aradi Vértanúk hősiessége előtt.

Székesfehérváru hír: A Halesz Ligetben és a Corpus Hungaricumnál emlékeztek a Nemzeti Gyásznapon Link