2014/09/22

Misima Jukio drámái magyarul, a Napkút Kiadónál

Idézem a Napkút Kiadó felvezető sorait: "Misima Jukio (1925–1970) neve a nagyközönség számára leginkább a hozzá fűződő botrányoktól, mítoszoktól cseng ismerősen. Jóval gyakrabban emlegetik állítólagos szélsőséges nacionalizmusát, biszexualitását, szamuráj-őrületét, azt, hogy megtámadott egy laktanyát és hogy harakirit követett el, mint műveinek kifinomult szépségét, folyondárként ágazó bizarr szóképeinek gazdagságát.

Pedig Madame de Sade című darabja – az irodalmárok egybehangzó állítása szerint – a XX. század legtökéletesebb japán színpadi alkotása, mely hamar világhírűvé vált, csakúgy, mint remekbe szabott modern nó-drámái. Klasszikus japán nyelven írt kabuki-darabjaihoz még csak hasonlót sem volt képes alkotni senki kortársai közül. Írt modern kjógent, kabuki-krimit, de a nyugati stílusú drámában, a singekiben is tökéletesen otthon volt.

Életében három ízben terjesztették fel irodalmi Nobel-díjra, s ha nem él tragikusan rövid életet, idővel bizonyára megkapja azt.

Darabjai közül a halála óta eltelt több mint negyven évben csak néhányat fordítottak le és mutattak be Magyar­országon, így bátran nevezhetjük hiánypótlónak kötetünket, mely Misima minden fontos színpadi művét tartalmazza."

Alapítványunk is támogatta Misima Jukio japán próza- és drámaíró, költő kötetének magyar kiadását.

 További részletek a Napkút Kiadó honlapján.

Érdemes emlékezni arra, hogy a japán kulturális kiadványairól ismert Napkút Kiadó 2012 év tavaszán Japán Kulturális Díjat kapott, melyet Szondi György, a kiadó vezetője vett át.

2014/09/21

Nagybányai Tájképfestő Telep Kiállítása Budapesten


Örömmel tettünk eleget az ART IX-XI Galéria meghívásának tegnap este. Figyelemreméltó anyagot mutat be a Bartók Béla út 1. szám alatti galéria a Véső Ágoston festőművész által vezetett Nagybányai Tájképfestő Telep kollekciójából. Negyvennégy festő képeit láthatjuk most a festőtáborban részt vett tizenegy országból jött 125 művész munkái közül válogatva. A festőtelep munkáját Alapítványunk kilenc éve támogatja, és jó volt látni a töretlen fejlődést.
Meghívó - október 7-ig látogatható a kiállítás.
Verssel üdvözölték a megjelenteket!  

A kiállítást Kondor Katalin nyitotta meg. Beszédében kitért a nagybányai festőmozgalom születésére és tündöklésére. Utána a mozgalom szaggatott krónikája következett, majd az 1996-os újjászületés. A hely inspiráló erejét máig megtartotta, kisugárzása sok művész lelkét megszólította. A kiállítás képei jól igazolják, hogy a Nagy- és Felsőbánya házai és hegyei, az erdők és a rétek, az elhagyott magyar sírok ismételt megörökítésre várnak.

 
Kondor Katalin beszél.
 
 A közönség soraiban a kiállító művészek is ott vannak.
 
 Éppen befértünk
 
Guszti bácsi megígérte, amíg bírom csinálom!
Wagner Chiyo asszony alapító elnökünk örömmel találkozott újra a művészekkel. 
 
Nemhiába a Galéria jelmondata: "nincsből van a felé..." Bereményi Géza

2014/09/10

Dunaújvárosi ügyeink

Tegnap felkerestük a József Attila Könyvtárat, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Katona Zsuzsa, a könyvtár vezetője elmondta történetüket, és végigvezetett bennünket a remekül kialakított olvasó- és rendezvénytermeken. Wagner Chiyo asszony tájékoztatást kért a Vízhordó, avagy Korsós leányról, és hogy milyen anyagokkal rendelkeznek. Természetesen jól ismerik a központi helyen lévő szobrot, több képeslap van birtokukban, de gyűjtött sajtóanyaguk még nincs. Hiánypótlásul Wagner Nándorról megjelent könyveket és DVD-ket adtunk ajándékba, valamit később postán elküldtük az állományukból hiányzó  alapítványunk támogatásával megjelent  könyveket.

Wagner Chiyo asszony a könyvtár vezetőjével, Katona Zsuzsával
 Megcsodáltuk a gyermekolvasótermet
Remek, tágas, olvasásra csábító!
Emlékfénykép a könyvtárban
Az eső ellenére is felkerestük a Korsós leány nyolcbékás szökőkutat
Esőben is fotogén, bár a békák nem működnek!

2014/09/09

Őszi tárlat Mashikoban

Az idei Wagner Nándor őszi tárlat a művész műtermeit mutatja be. Wagner Nándor élete során több műtermet is használt, de saját műterme a Várkert Bazárban, Lundban és Mashikoban volt.

A Várkert Bazár 9. számú műtermét romos állapotban kapta meg 1951-ben. Felújította és 1956 decemberéig használta.Képünkön a Játszó fiúk kiviteli modelljén az utolsó simításokat végzi.

Svédországban, Lundban két műterme volt. Mindkettőt bérelte. Az elsőben a letelepedést követő kisebb munkák készültek, az igazi nagy műveket a Stora Fiskaregatan15a.szecessziós ház V. emeleti műtermében készültek.

Japánban végre lehetőséget kapott, maga tervezhette meg műtermét, sőt a kivitelezésben is aktívan részt vett. 1972-ben lett kész műtermével és egészen haláláig ebben a térben alkotott.

A mashikoi őszi tárlat a látogatókat fotótablókkal várja, de természetesen bemutatásra kerül a műtermekben készült eredeti művek válogatása is. Így a látogatók a fotótablókon látható művek egy némelyikével élőben is találkozhat.
Az őszi tárlat plakátja